İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

29 Ocak 1988 direnişi, Batı Trakya Türk toplumunun “TÜRK” kimliğini değiştirilemeyeceğinin tüm dünyaya gür sesiyle haykırdığı gündür.

Rumeli Balkan göçmenleri kültürünü yaşatma derneği başkanı (RUBAGÖÇ) Tuncay Başoğlu, 29 Ocak Batı Trakya Türklerinin Milli Direniş Günü hakkında yazılı bir açıklama yaptı.
Başoğlu açıklamada şöyle dedi: 29 Ocak 1988 direnişi, Batı Trakya Türk toplumun “TÜRK” kimliklerini ve bu kimliğin hiçbir güç tarafından değiştirilemeyeceğinin tüm dünyaya gür sesiyle haykırdığı gündür.

Peki 29 Ocak 1988’e nasıl gelindi.

Yunanistan yargıtayı, 4 Kasım 1987’de “Batı Trakya’da Türk yoktur” iddiası ile “Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği” ve “Gümülcine (Komotini) Türk Gençler Birliği” derneklerinin kapatılması kararını onadı. Türkler ise, Yargıtay’ın bu kararını ancak 5 Ocak 1988’de öğrendiler. Derneklerin kapatılması ve Türk kimliklerinin inkar edilmesi kararlarından haberdar edilmelerinin uzun bir süre alması zaten baskılardan bunalmış olan Batı Trakya Türklerinin tepkilerini artırdı.

Batı Trakya Azınlık Yüksek Kurulu, 25 Ocak’ta toplanarak mücadele kararı aldı. Karara göre olayı protesto etmek için bir yürüyüş yapılacak, azınlık okulları bir gün süreyle kapatılacak ve bu kararlar yetkili tüm devlet mercilerine telgrafla bildirilecekti. Yürüyüş, 29 Ocak 1988’de Cuma namazından sonra Gümülcine Eski Camii’nden Vilayet Konağı’na kadar yapılacaktı.

Yunanistan, Türklerin demokratik hakkı olan yürüyüşü engellemek için yollara polis barikatları kurdular, Kavala’dan polis gücü takviyesi yapıldı, Eski Cami ve Yeni Cami ibadete kapatıldı. Fakat bunca engellemeye karşın, Batı Trakya’nın her tarafından binlerce Türk ve müslüman halk, Gümülcine’ye gelmeye başladı. Bu arada Gümülcine’ye girebilen ve barikatlar nedeniyle şehrin girişlerinde kalan azınlık mensubunun toplam sayısı 20 bine ulaştı. 29 Ocak 1988 tarihiinde Batı Trakya’da Türk adını silmek isteyen Yunanistan’a karşı Batı Trakya Türkleri, Gümülcine’de on binlerce kişinin katıldığı yürüyüşle “TÜRK” kimliklerini ve bu kimliğin hiçbir güç tarafından değiştirilemeyeceğini dünyaya gösterdi.
O tarihten sonra Batı Trakya Türk Azınlığı için, Milli Direniş Günü“ haline gelen 29 Ocak her yıl düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Batı Trakya Türklerinin dönüm noktası olarak kabul edilen 29 Ocak 1988 direnişi, Türk toplumun her kesiminin beraber hareket ederek “TÜRK” kimliklerini ve bu kimliğin hiçbir güç tarafından değiştirilemeyeceğini dünyaya gösterildiği gündür.

Batı Trakya Türkleri, 29 Ocak 1988 tarihinde yıllarca maruz kaldığı haksızlıklara ve baskı politikalarına hep bir ağızdan hayır dediği ve Yunan yetkililerince inkâr edilen “TÜRK” varlığına sarılarak, sahip olduğu haklarından en ufak bir taviz vermeyeceğini tüm dünyaya gür sesiyle haykırdığı gündür.

29 Ocak Türk Azınlığın eğitim alanındaki ihtiyaçlarına yıllardır gözünü kapayan siyasilere, azınlık eğitiminin özerk statüsünü her geçen gün yok saymaya ve kanunları delmeye devam ettirdikleri için protesto edildiği gündür.

29 Ocak Batı Trakya Türklerinin inanç özgürlüğüne müdahalenin baskının devam ettiğinin haykırıldığı gündür.
29 Ocak Batı Trakya daki Türk tarihi eserlerinin, camilerinin, mezarlarının yakılıp yakılmasına ve vakıflarının idare etme haklarından mahrum tutulmalarına hep birlikte hayır dendiği gündür.

Batı Trakya azınlıklar, Kuzey Kıbrıs, ve Mavi vatan sorunları hepimizin sorunu olmalıdır. Özellikle Sivil Toplum Kuruluşları başta olmak üzere, Aydınlarımızın, üniversite ve akademik çevrelerimizin konuları çeşitli panel, sempozyum, konferanslarla gündeme getirmeleri gerekmektedir.


RUMELİ BALKAN GÖÇMENLERİ GELENEK VE GÖRENEKLERİNİZİ ÇOÇUKLARINIZA ÖĞRETİN.

Rumeli Balkan göçmenleri kültürünü yaşatma derneği (RUBAGÖÇ)
TUNCAY BAŞOĞLU

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir