Gümülcine’de 7 Ocak 1947’de doğan Ahmet, doğduğu topraklara hem bir doktor hem de bir toplum lideri olarak yıllarca hizmet etti.
Ahmet, Ankara ve Selanik’teki tıp öğreniminin ardından Yunan vatandaşı olarak yaklaşık 3 yıl süren zorunlu askerlik görevini tamamladı.
1978’den itibaren topluma doktor kimliğiyle hizmet veren Ahmet, Türk-Yunan ilişkilerinin Kıbrıs sorunu nedeniyle gerginleştiği dönemde Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde kurduğu siyasi baskıya dikkat çekmek üzere harekete geçti.
Ahmet, 1985’te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmayı amaçlayan bir imza kampanyası başlattı ancak kampanya nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.
Yunanistan’ın, azınlığın Türk kimliğini tanımaması, bunun yerine “Müslüman Azınlık” tanımlamasını kullanması, vatandaşlık anayasasının 19. maddesinin bahane gösterilerek on binlerce kişinin vatandaşlıktan çıkarılması gibi birçok sorunun takipçisi olan Ahmet, 1989 genel seçimlerinde Yunanistan’da Batı Trakyalı Türklerin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu ancak birkaç ay içinde milletvekilliği iptal edildi.
Azınlık için “Türk” tanımı nedeniyle hapis yattı
1990’da konuşmalarında azınlık için “Türk” tanımını kullanması nedeniyle tutuklanan Ahmet, 2 ay cezaevinde kaldı. Aynı yıl ikinci kez milletvekili seçilen Ahmet, 1991’de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kurdu.
Bunun üzerine Yunanistan, seçim sisteminde değişikliğe giderek yüzde 3 seçim barajı uygulamasını getirdi. Bu uygulamayla bir adayın bağımsız milletvekili olabilmesi için sadece kendi bölgesinde değil Yunanistan genelinde oyların yüzde 3’ünü alması şart koşuldu. Bu nedenle yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip Yunanistan’da yaşayan 150 bin Batı Trakyalı Türk’ün bağımsız milletvekili çıkarması, Dr. Sadık Ahmet’ten sonra bir daha mümkün olmadı.
Kurucusu olduğu DEP Partisi seçimlere katılamıyor
Bugün bölgedeki Türk politikacılar, farklı siyasi partilerden aday olarak meclise girebiliyor. Bu zamana kadar Yunan Parlamentosunda en çok 4 milletvekiliyle temsil edilen Batı Trakyalı Türkler, 2019 seçimlerinde meclise 3 milletvekili gönderdi.
Ahmet’in kurduğu DEB Partisi ise genel seçimlere katılmasa da bölgedeki siyasi faaliyetlerini sürdürüyor.
Sadık Ahmet, Batı Trakya’daki azınlığın haklarını koruyan Lozan Barış Anlaşması’nın 72. yılında 24 Temmuz 1995’te henüz 48 yaşındayken “şüpheli” bir trafik kazasında yaşamını yitirdi.
Batı Trakya’daki Türklerin etnik kimliğini reddetme politikası devam ediyor
1990’ların başından bu yana Batı Trakya’da Türklerin gördüğü baskının giderek azalmasına ve vatandaşlık haklarında kayda değer gelişmeler olmasına rağmen Yunanistan, Batı Trakya’daki Türklerin etnik kimliğini reddetme politikasını sürdürüyor.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin aksi yöndeki kararlarına rağmen Yunanistan, adında “Türk” kelimesi bulunan derneklerin resmi olarak faaliyet göstermesine izin vermiyor.
İlk yorum yapan siz olun