İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği, Atatürk’ün Gözünden Bulgaristan 1913-1915 temalı 2023 takvimi hazırladı.

Hem Bulgarca hem Türkçe bilgilerin paylaşıldığı takvimde, Bulgaristan’ın o dönemdeki fotoğraflarına yer verildi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkede yaşadığı döneme dair bilgi ile görseller de paylaşıldı.

Takvimin ilk sayfasında, Atatürk’ün 27 Ekim 1913’te Bulgaristan’daki Osmanlı Elçiliğine askeri ataşe olarak atandığı ve bir aydan daha kısa sürede Sofya’ya geldiği belirtildi.

Osmanlı hükümetinin Sofya’da elçilik olarak kullandığı evin hala Bulgaristan’daki Türk Büyükelçisinin ikametgahı olduğu kaydedilen takvimde, Atatürk’ün 20 Ocak 1915’te Üçüncü Kolordu’ya atanmasına kadar bu evde kaldığı aktarıldı.

Bulgar sosyal ve siyasi seçkinlerinin evlerinde Atatürk’ün istenen bir misafir olduğuna dikkat çekilen takvimde, Kral Ferdinand’ın da halka açık çeşitli etkinliklere Atatürk’ü davet ettiği bilgisi paylaşıldı.

Son olarak takvimde, Atatürk’ün Bulgaristan’a dair şu görüşlerine yer verildi:

Bulgaristan’daki kısa kalışımdan aldığım hatıralar hafızamda canlı kaldı ve onlar benim için çok değerli hatıralardır. İçimde yükselen Bulgaristan’a karşı samimi sempati duyguları hiç sönmedi. İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkiler alanındaki çalışmalarımın temelini oluşturuyorlar. Bulgaristan ile dostane ve güvene dayalı ilişkilerimizi genişletmek için tüm imkanları kullanıyoruz“. 

Ayrıca Bulgar ressam Hristo Lozev’in 1928-1931 döneminde İstanbul’da olduğu ve Atatürk ile karşılaştığı belirtilen takvimde, Lozev’in Atatürk’ün portresini çizmeye başladığı kaydedildi.Takvimde, Lozev’in

 “Fırsatı yakaladım ve onu resmetmeye başladım. Bunu fark etti, yanıma geldi ve ne yaptığımı sordu. Ben de ‘onu resmetmek istediğimi’ söyledim. Bu hoşuna gitti ve isteyerek önümde durdu ancak ben resim yaparken konuşmaya devam etmesini rica ettim, böylece portre daha doğal, pozsuz olacaktı. Kemal Paşa bitmiş taslağı onayladı. Sonra buna dayanarak Atatürk’ün yüzünün olduğu bir posta pulu yaptım.” ifadeleri kullanıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir