Rumeli Balkan göçmenleri kültürünü yaşatma derneği (RUBAGÖÇ) Başkanı Tuncay Başoğlu Çameria Arnavutlarına Yunanistan’ın uyguladığı soykırımla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Başoğlu yaptığı açıklamasında şunları söyledi; ‘Avrupanın şımarık çocuğu Yunanlılar, Balkanda yayılmacı politikalarını tarihte görülmemiş katliamlara girişmişlerdir. Bunlardan biride Çamerya bölgesi ve onun halkı Çameryalıların (diğer adıyla Çam Arnavutları (Arnavutça’da Çamë)] maruz kaldığı ÇAMERİA SOYKIRIMI’dır.’
Çameria, Yunanistan’ın kuzey-batısında yer alan yaklaşık olarak 10.000 km2 yüzölçümüne sahip olan bir bölgedir. Literatürde Çameriğa, Güney Epir olarak da bilinir, burada yaşayanlara da Epirli denir. Arnavutların çoğunlukta yaşadığı toprakların en güneyini oluşturur. Bu bölgede, Parga, Preveze, Gumenitsa, Margeliç, Filat, Paramitsa ve Filipiad şehirleri bulunmaktadır. Preveze Yarımadası, Yunanistan’ın en verimli topraklarına sahip olmasının yanı sıra Avrupa ile bağlantısını sağlayan en yakın bölgesidir.
1908 Osmanlı sayımına göre Çameria’nın nüfusu 73 bin kişiydi. Bunların % 92’si Arnavutlardan oluşuyordu, geriye kalanı ise Yunanlılardan, Ulahlardan ve Romanlardan oluşmaktaydı. 1. Dünya Savaşı’nı başlangıcında Çam Arnavutlarının % 50’si Müslüman, % 50’si Ortodoks dinine mensuptu.
1913 Londra Büyükelçiler Konferansında Osmanlı’nın Avrupa’da kalan son toprakları paylaşılırken Türklerin ve Arnavutların yaşadığı, Kosova ve Makedonya Sırbistan’a, Çam Arnavutların yaşadığı Tsamerya toprağı olan ÇAMERİA’yı Yunanistan’a vermişlerdir. Yunanistan ÇAMERİA’daki nüfus dengesini değiştirmek ve asimile etmek için Arnavutların yoğun olduğu bölgelere Yunan, Ulah ve Çingeneleri yerleştirdiler. Arnavutçayı yasakladılar ve yerleşim yerlerinin adlarını Yunanca yaptılar. Yetmedi mülklerine el koydular, camileri kapattılar. O da yetmedi keyfi tutuklamalara, sürgün ve sınırdışı etmelere giriştiler. 1923 Türk-Yunan mübadelesinde çok sayıda Çameryalı Arnavut Türkiye’ye gelmesine rağmen, kalanlar ise yıllarca devam eden baskı ve zulümlere maruz kaldılar. Yunan polisi, işi 1941’de ÇAMERİA’yalı Arnavut lider Davut Hoca’yı şehit etmeye kadar vardırdılar. Yetmedi 27 Haziran 1944′ te başlayan SOYKIRIM Mart 1945 e kadar devam etmiş, bu dönemde sivil 3245 kişi katledilmiştir. İşte bu nedenle, Çamerya Katliamı, insanlık tarihi için kara bir lekedir.
Bugün Birleşmiş Milletler Uluslararası Araştırma Komisyonu raporlarına göre, mal varlıklarına el konulan 35 bin Arnavut vatanına dönememekte, Arnavutluk’ta 250 bin, Türkiye’de 400 bin civarında Çameryalı’nın yaşadığı tahmin edilmektedir.
Çameryalı Arnavutlar ve Balkanlarda yaşayan Arnavutlar 1945’e kadar yaşananların soykırım olarak tanınmasını, Yunanistan sınırında kalan vatan topraklarını ziyaret etmek ve mülkiyet haklarının teslim edilmesi için, BM, ABD, AB vb. kurumların, Çam Arnavutlarına karşı yapılan haksızlığa göz yummamalarını ve Yunanistan tarafından gasp edilen haklarının iade edilmesi için üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelerini istemektedirler.
Her yıl asılsız iftiralarla “gerçekte olmayan soykırım anma” programları yaparken, özellikle medeni geçinen Batı Dünyası soydaşlarımıza yapılan gerçek soykırımları görmezden gelmektedir. Bu vesileyle ÇAMERİA SOYKIRIMI’nı kınıyor, hayatını kaybeden ÇAMERİA soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz.
RUMELİ BALKAN GÖÇMENLERİ GELENEK VE GÖRENEKLERİNİZİ ÇOÇUKLARINIZA ÖĞRETİN.
Rumeli Balkan göçmenleri kültürünü yaşatma derneği (RUBAGÖÇ)
TUNCAY BAŞOĞLU
İlk yorum yapan siz olun