İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İzmirde Dost kardeş ülke Kosova konuşuldu.

Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) ev sahipliğinde, Kosova Dışişleri Bakanlığı kıdemli uzmanı Orhan Lopar’ı ağırladı.

Uluslararası Balkan Ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Başkanı Akın Kazançoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Ak Parti 24. Dönem İzmir Milletvekili Rifat Sait, Kosova Rumeli kültür sanat derneği başkanı Serkan Aktaş, Rumeli Balkan göçmenleri (RUBAGÖÇ) derneği başkanı Tuncay Başoğlu, İzmir Balkan Dernekleri Federasyon genel başkanı İbrahim Yıldız, iş insanları ile  Kosova Dışişleri Bakanlığı kıdemli uzmanı Orhan Lopar’ı dernek makamında ağırladı.

 ‘’Kazançoğlu, İzmir’in, gelişmesi, kalkınması, ekonomik ve sosyal bütünleşme ve ilerlemesi ile toplumun huzuru konusunda BATÜDER olarak her türlü destek için Kosova ile tüm işbirliğine hazır olduklarını söyledi.’’

“Orhan Lopar’ın  ziyareti kapsamında güzel bir fikir alışverişi yaptık ve İzmir için faydalı projeler geliştirme kararı aldık. İşbirliğimizin sürdüğü birçok projeyi hayata geçirmeyi umuyoruz” dedi.

‘’Yatırımcıların Kosova’ya yönelmesi için teşvikler mevcut’’

Konuşmacı Kosova Dışişlerinden Orhan Lopar,

‘’Kosova hükümeti olarak belediyeler 49 ve 99 yıllığına organize sanayi bölgelerinde her türlü yatırımcıya fabrika ve atölye alanlarını tahsis ediyor. Kosova’da mal ürettiğin zaman onun da teşviki var yani devlet tarafından teşvik ediliyor’’ dedi.

‘’Kosova malı üreterek Avrupa pazarlarına vergisiz satış yapılabilir’’

Lopar, sanayici Türkiye’den ham maddeyi Kosova’ya getirerek işlettiği zaman Avrupa’ya vergisiz olarak Kosova malı olarak satabiliyor.

Kosova Hükümetinin ve Avrupa birliğinin teşvikleri çok fazla. Avrupa birliği de ekonomik olarak destekliyor.

‘’Her sektörden Kosova’ya Yatırım Yapılabilir’’

Kosova’da Güneş enerjisi üretiminde açıklar var, yaz sezonu uzun sürdüğü ve günde 14 saat güneşin etkisinin olduğu bir bölge.  Turizm ve otelcilik sektöründe yatırım yapılması gerekiyor. Tekstil, yaş sebze ve meyve, gıda üretim tesislerinde açıklarımız çok fazla kısacası her sektörde Kosova’da yatırım yapmaya müsait. Kısa süre önce çikolata fabrikası açıldı şu anda her Avrupa’ya hem de Ortadoğu’ya çalışıyor. Kosova da şartlar, olanaklar ve bürokrasi yatırım yapmak için çok iyi.

‘’Kosova’da Türk yatırımcılar için işgücü temini kolay’’

Kosova’da genç ve kalifiye personel çok fazla zaten biz onun için teşvik veriyoruz.

‘’Kosova’da vatandaşlık alma süreci kolaylaştırıldı’’

İş adamlarımız için Kosova’da bir şirket açması gerekiyor, yatırım yapıldıktan sonra oturma izni alınabiliyor, bir kimlik belgesi veriliyor. Oturma izni 3 yıla kadar uzatabiliyor. 3 yıldan sonra da Kosova’da eğer iş yapmaya devam ediyor ve Kosova’da yaşıyorsanız, vatandaşlık kazanım hakkı elde ediyorsunuz.

Lopar, konuşmasının ardından, Akın Kazançoğlu ve Orhan Lopar birbirlerine hediye takdim etti. Kazançoğlu ve Lopar İzmir ile Kosova’nın kalkınma alanında işbirliğini sürdüreceğini ve bu işbirliğinin daha da güçleneceğini belirttiler.

NHabergazete

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir