Ülkenin en önemli eğitim kurumlarının birinin başında bulunan Zekiriya Hasip, bir Türk olarak tüm çabasının herkese eşit şartlarda eğitim imkanı sunmak olduğunu ifade etti.
Eğitimi Geliştirme Bürosu, yeni öğretim yılının başlamasına yaklaşık bir hafta kala hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor.
Müfredattan, öğretim malzemelerinin hazırlanmasına, yeni ilköğretim konseptinin uygulanmasından öğretmen seminerlerinin düzenlenmesine kadar bir çok alanda çalışmalarını sürdüren Eğitim Geliştirme Bürosu’nun Müdürü Müdür Zekiriya Hasip, gazetemize açıklamalarda bulundu.
‘3 bin civarında öğretmene seminer veriliyor’
Hasip, yeni eğitim yılı hazırlıkları kapsamında yaklaşık 3 bin öğretmene seminer verildiğini kaydetti.
Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Zekiriya Hasip yaptığı açıklamada “Malumunuz Eğitimi Geliştirme Bürosu geçen yıl birinci ve dördüncü sınıflar için yeni müfredatlar hazırlamıştı. Bu sene de ikinci ve beşinci sınıflar için yeni müfredatlar hazırlanıp, bakan tarafından onaylandı. Şu anda müfredatlar ile ilgili Eğitimi Geliştirme Bürosu, 22 Ağustos’tan itibaren Makedonya genelinde bütün öğretmenlere daha doğrusu ikinci ve beşinci sınıflara ders veren öğretmenlerimize müfredatlarla ilgili seminerler düzenlemekte. 3 bin civarında öğretmene seminerler veriliyor. Bu seminerler Makedonca, Arnavutça ve Türkçe olarak düzenlenmekte. Şehir şehir farklı gruplar halinde seminerlerimiz yapılmaktadır. İnşallah en kısa zamanda bu seminerler başarıyla tamamlanıp, öğretmenlerimiz yeni eğitim yılına başlayacaktır.” dedi.
‘Malzemeler Arnavutça, Türkçe, Sırpça ve Boşnakçaya çevrildi’
Ders kitabı baskısında yaşanan gecikme nedeniyle büro geçici öğrenim materyalleri hazırlıyor.
Hasip bu konu üzerine “Eğitimi Geliştirme Bürosu olarak Eğitim Bakanlığı’nın talimatı üzerine, öğrenim materyalleri hazırlıyoruz. Yaklaşık 2 aylık geçici bir süre için bu öğrenim materyallerini hazırlamaktayız. Dolayısıyla bu malzemelerin tercümeleri de yapıldı, son aşamadayız. En kısa zamanda onlar da baskıya verilip okullarımıza, öğrencilerimize ulaştırılacaktır. Ders kitaplarının gecikmeli baskısı hasebiyle böyle bir ihtiyaç duyuldu. Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın talimatıyla biz bu malzemeleri hazırladık. Malzemelerin Arnavutça, Türkçe, Sırpça ve Boşnakça tercümeleri de yapıldı. Şu anda son kontroller yapılmakta. İki aylık süreyle kullanılacak bu öğrenim materyalleri önümüzdeki hafta tüm okullara dağıtılacaktır.” şeklinde konuştu.
‘Bizden kaynaklı olmayan bir gecikme yaşandı’
Hasip, son dönemde basında yer alan şehadetname ve ana defter meselesine de açıklık getirdi.
Hasip, şehadetnamelerde yaşanan gecikme üzerine şunları ifade etti:
“Şehadetname ve ana defterler konusu mart ayında başlattığımız bir süreçtir. Fakat bu ihale süreci uzadı. Kanunlara saygı gösterme mecburiyetinde olduğumuz için bizden kaynaklı olmayan bir gecikme yaşandı. İhaleye katılan bir şirketin itirazlarından kaynaklanan bir gecikme oldu. Netice itibariyle devlet komisyonu bu itirazları asılsız bularak, reddetti. Maalesef bu süreçte bizim öğrencilerimize şehadetnamelerini zamanında verme fırsatımız olmadı. Fakat liseye kayıt yapmaları gereken ilkokul mezunlarına ve üniversiteye kayıt yapması gereken lise mezunlarına öncelik tanıyarak, şehadetname ve diplomalarını zamanında teslim ettik. Eleştirildiğimiz bir diğer konu da ana defterlerin gecikmesi. Bu da bizden kaynaklanan bir problem değildir. Basım evinin teknik bir hatasından dolayı kaynaklanan bir problemdir. Basım evi hemen yenilerini bastı. Pazartesi gününe kadar tüm ilkokullara ulaştırılacaktır.”
‘Okullar kendi ihtiyaçlarına göre programlar hazırlayabilecek’
Yeni ilkokul konsepti ile okullar kendi ihtiyaçlarına göre seçmeli programlar hazırlayabilecek.
Seçmeli programlar konusuna da değinen Hasip, “Yeni ilköğretim konseptinde, seçmeli dersler veya seçmeli programlar yer almaktadır. Okulların, çevrenin veya öğrencilerin ihtiyacına göre okullar kendileri bir program hazırlıyor, Eğitim Bakanlığı’na ve Eğitimi Geliştirme Bürosu’na hazırladıkları programları sunuyorlar. Biz, komisyon ve danışmalar dahilinde bu programları değerlendiriyoruz. Programın içeriği hakkında, öğrencilerin yaşına uygun mu, müfredata uygun mu diye bir düşünce beyan ediyoruz. Tabii olumlu düşünce verdiğimiz programlar oluyor. Uyarılarımız oluyor, tavsiyelerimiz oluyor, düzeltilmesini önerdiğimiz konular oluyor. Biz tavsiyelerimizle programları geri gönderiyoruz, daha sonra yapılan değişikliklerle tekrar bize gönderiyorlar. Onay verdiğimiz seçmeli programlar bizim resmi web sayfamızda paylaşılıyor. Diğer okullar da bu programları örnek olarak kullanma hakkına sahipler.” ifadelerini kullandı.
‘Hem basılı hem de dijital kitaplar olacak’
Hasip, kitapların tamamen dijitalleştirilmesi için şartların elverişli olmadığının tespit edildiğine de vurgu yaptı.
Hasip yaptığı açıklamada “Yeni ilköğretim konseptine göre dördüncü sınıftan itibaren tüm kitapların dijitalleştirilmesine yönelik geçen yıl ciddi eleştirilere maruz kaldık. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ülkemizdeki şartların buna elverişli olmadığı tespit edildi. Dolayısıyla dördüncü sınıftan itibaren öğrencilerimizin hem basılı hem de dijital kitapları olacak.” ifadelerini kaydetti.
‘Kitapların en iyi şekilde tercüme edilmesine gayret ediyoruz’
Herkese eşit şartlarda eğitim inkanı sunmaya çaba harcadıklarını söyleyen Hasip, özellikle kitapların en iyi şekilde tercüme edilmesine gayret gösterdiklerinin altını çizdi.
Müdür Zekiriya Hasip, “Eğitimi Geliştirme Bürosu olarak, ayrıca kurumun başında bir Türk olarak bütün çabamız kesinlikle herkese eşit şartlar sunmaktır. Ki zaten bu bütün vatandaşların yasal hakkıdır. Özellikle öğrenim materyalleri ve kitaplar konusunda hepsinin en iyi bir şekilde tercüme edilmesine gayret ediyoruz. Herkese aynı şartları sunmaya çalışıyoruz. Bu doğrulta da çalışmalarımız devam edecektir.” dedi.
‘Seçmeli ders olarak Türkçeye ilgi var’
2019 yılından büronun inisiyatifiyle başlatılan Türkçe seçmeli ders uygulamasına en büyük ilgi Mavrovo Rostuşe bölgesinde gösteriliyor.
Zekiriya Hasip, seçmeli Türkçe dersi konusunda “Seçmeli ders olarak Türkçe 2019 yılından müfredata dahil edilen bir derstir. Bizim inisiyatifimizle başlayan bir uygulamadır. Türkçeyle birlikte Sırpça da aynı şekilde seçmeli ders olarak müfredata eklenmiştir. Türkçe öğrenim verilmeyen okullarda diğer etnik gruplardan olan öğrenciler istekleri dahilinde Türkçe dersini seçmeli ders olarak görebilirler. Üçüncü sınıftan başlayarak Türkçe, dokuzuncu sınıfa kadar görülebilir. Türkçe dersinin tercihi konusunda şu anda elimizde net bir veri yok fakat aldığımız bilgiye göre ilgi var. Özellikle Mavrovo Rostuşe bölgesinde Türkçenin seçmeli ders olarak öğrencilere verildiği edindiğimiz bilgiler arasında. Geçen yıldan itibaren bu derslere ilgi daha da arttı.” ifadelerini kullandı.
‘Öğretmenlere işbirliği ve destek çağrısı’
Eğitimde daha güzel şeylere imza atmak adına öğretmenler ile işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Hasip, “Eğitimi Geliştirme Bürosu olarak bizimle işbirliği yapmak isteyen herkese açığız. Özellikle öğretmen arkadaşlarımıza seslenmek isterim; lütfen işbirliğine açık olsunlar. Biz de eleştirilere açığız. Hep beraber daha güzel şeyler yapabilmek adına işbirliği kaçınılmazdır. Gazeteniz vasıtasıyla tüm öğretmenlere işbirliği ve destek çağrısında bulunuyorum. Birlikte çalıştığımız öğretmenlerimiz, aktif olan öğretmenlerimiz var fakat bu yeterli değil. Daha fazla öğretmenlerimizin aktif olmaları ve bize desteklerini sunmaları gerekir. Kendileri işin içindeler ve sorunlarla birebir karşılaşmaktadırlar, bize her konuda yön verebilirler. Biz de elimizden geleni yamaya çalışacağız. Bizim Türk Öğretmenler Birliği ile bir işbirliğimiz var. Bu işbirliğinin daha ileriye taşınmasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Zekiriya Hasip, açıklamalarını “Yeni 2022-2023 öğretim yılı hepimize hayırlı olsun. Pandeminin ardından bu öğretim yılının hepimiz için başarılı bir yıl olmasını temenni ediyorum.” sözleriyle tamamladı.
İlk yorum yapan siz olun