İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Modern Avrupa tarihinin en kanlı başkent kuşatması 31. yıl önce bugün başlamıştı.

Rumeli Balkan göçmenleri Kültürünü yaşatma Derneği Genel Başkanı Tuncay Başoğlu, 31 yıl önce bugün Avrupa tarihinin en kanlı başkent kuşatması olarak kayıtlara geçen Saraybosna kuşatması ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Müslüman soykırımı, katil Sırp birliklerinin 5 Nisan 1992’de başlatıp, 29 Şubat 1996’ya kadar sürdürdüğü, 31 yıl önce bugün Avrupa tarihinin en kanlı başkent kuşatması olarak kayıtlara geçen Saraybosna kuşatması 1425 gün boyunca Saraybosna sakinlerine ölüm kusmuş, bu süre boyunca 1601’i çocuk toplam 11.541 kişi öldürülmüş, 56 bin kişiyi yaralamıştır.


Peki bu Sırp vahşeti Avrupa’nın göbeğinde adım adım nasıl gerçekleşti. Avrupa Birliği (AB) özellikle Almanya , 15 Ocak 1992’de Slovenya ve Hırvatistan’ın bağımsızlığını kabul ederken, nüfusunun çoğunluğunu Müslüman olan Bosna Hersek’in bağımsızlığı için referandum yapılmasını şart koşmuştu. Bunun üzerine Bosna Hersek, Şubat 1992’de bağımsızlık referandumu yapma kararı almıştı.
Katılımı düşürmek, geçersiz kılmak isteyen Bosnalı Sırplar referandumu boykot etme kararı alırken, tüm engellemelere ve zorluklara rağmen yapılan referandum sonucunda Bosna Hersek, Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmiştir.


Bosna Hersek’in, 1 Mart 1992’deki referandumunda bağımsız bir devlet olmasının hemen ardından 5 Nisan 1992’de Saraybosna’da Sırp birliklerinin Suada Dilberoviç ve Olga Suçiç adlı iki öğrencinin Sırp keskin nişancısı tarafından vurulmalarıyla başlayan kuşatmada, Saraybosna’da 65 bin ila 80 bin kadar çocuk yaşıyordu. Bu çocukların yüzde 40’ı Sırp keskin nişancılar tarafından doğrudan hedef alınmış, yüzde 19’u ise gözleri önünde işlenen katliamlara şahit olmuştur.


Saraybosna kuşatmasının son sivil kurbanı ise barış Anlaşması’nın imzalanmasından sonra, 9 Ocak 1996’da, Bosna Hersek Parlamento binası yakınlarında bir tramvaya saldırı sırasında hayatını kaybeden Mirsada Duric olmuştur.


Bosnalı Müslüman halkın kuşatma sırasında gösterdiği olağan üstü direnç, “Bosna kasabı” olarak bilinen soykırım suçlusu Radovan Karaciç tarafından da itiraf edilmiştir. 1994 yılı Ocak ayında Bosnalı Sırp meclisinde yaptığı konuşmada; Müslümanların gösterdiği olağanüstü dirençten bahseden Karaciç, “Sırplar olsa, Müslümanların, örneğin Saraybosna ve Mostar’da gösterdikleri direnci asla gösteremezdi. Biz olsak elimizi havaya kaldırıp, bir şeyler verin, ne olursa” derdik” demiştir.


Kanlı katliam, 21 Kasım 1995 tarihinde ABD’nin Ohio eyaletindeki Dayton Hava Üssü’nde, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Milosevic ve eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franyo Tucman tarafından imzalanan Dayton Barış anlaşmasıyla sona ermiştir.

RUMELİ BALKAN GÖÇMENLERİ GELENEK VE GÖRENEKLERİNİZİ ÇOÇUKLARINIZA ÖĞRETİN.

Rumeli Balkan göçmenleri kültürünü yaşatma derneği (RUBAGÖÇ)
TUNCAY BAŞOĞLU

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir