3 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı etkinlikleri çerçevesinde, Başbakanlık Topluluklar Ofisi tarafından organize edilen ve Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurti’nin de katıldığı ‘Kosova’da yaşayan Türk toplumunun sorunlarının tartışıldığı yuvarlak masa toplantısına’, YTHP Genel Başkanı ve Prizren Meclis üyesi Ertan Simitçi, YTHP Genel Başkan yardımcısı Birsen Şufta ve YTHP MYK Üyesi Onur Canhas da katılım gösterdi.
Kosova’da yaşayan Türklerin karşılaştıkları birçok sorunun gündeme getirildiği toplantıda, özellikle eğitim, kamuda temsiliyet, işsizlik, ırkçılık ve Türkçenin kullanımında yaşanılan sorunlara vurgu yapıldı.
YTHP Genel Başkanı Simitçi yaptığı konuşmada, uzun bir aradan sonra Türk toplumunun siyasi ve sivil toplum temsilcilerinin tekrar bir arada olması ve Başbakanın himayesinde Türk toplumunun sorunlarının açık oturumda tartışılmasının olumlu bir netice olduğuna vurgu yaptı.
Simitçi, “Geçen 20 yıl içerisinde Türk toplumu açısından olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, uzun yıllardır çözülemeyen ve çözüm bekleyen birçok sorunla mücadele etmeye devam etmekteyiz. Kosova Türk toplumu merkezi ve yerel düzeyde farklı sorunlarla karşılaşmaktadır” dedi.
Özellikle kamuda istihdam ve topluluklardan sorumlu belediye başkan yardımcılarının atanmasına değinen Simitçi, son 5 veya 7 yıl içerisinde özellikle polis alımları süreci başta olmak üzere, diğer devlet kurumlarında da çeşitli mağduriyetler yaşandığına vurgu yaptı. Kabul sınavları ve geçme notu usullerinde yeni düzenlemelerin yapılması gerekliliğine değinen Simitçi, Türk gençlerin ve yeni mezunların kamuda istihdam edilmesinin çok önemli olduğunu belirterek, bu konuda sayın Başbakandan destek talep edildi.
Ayrıca topluluklardan sorumlu belediye başkan yardımcılığı konusunun artık çözüme kavuşturulması ve tüm toplulukların ortak bir faydada buluşarak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması talep edildi.
YTHP Genel Başkan yardımcısı Birsen Şufta da, özellikle eğitim alanında yaşanılan sorunlarına değindi. Türkçe ders kitap sorunu Hükümetin sağlamış olduğu destek ile büyük bir kısmının çözüldüğünü ve bu doğrultuda Eğitim Bakanlığı olarak çalışmaların devam edildiğini belirterek, Türkçe eğitimde kullanılmak üzere Arnavutça ders kitaplarının yeniden hazırlanmasının önemine vurgu yaptı. Hükümetin bu konuda ek bütçe sağlamasını talep etti.
İlk yorum yapan siz olun